MIRIAM AÏDA

Standard

Posthusplatsen.jpg

QUATRO JANELAS – New album out in December 2015  

MiriamAida_front_QuatroJanelas

Miriam Aïda is releasing her new album ”Quatro Janelas” (Connective Records) in December and the album contains mostly original music, with lyrics by 4 brazilian lyricists: Etel Frota, Adriana Sydor, Alexandre Lemos and Thiagu Gentil.

 The music of Miriam Aïda and her band, Mats Andersson on 7 string acoustic guitar, Ola Bothzén and Finn Björnulfson on percussion, is a lovely mix of samba from Rio, afro-Brazilian rhythms from candomblé and capoeira with influences of reggae, jazz and soul, and along with their own Swedish musical background, they create a unique vibe with a strong identity and sound.

Except the original songs, the album also includes versions of Bob Marley’s Stiff Necked Fools, David Bowie’s Starman and Baden Powell’s Consolacão – all with portuguese lyrics.

 

 

Latest album “É de Lei! – Award Winning 2015 Rhythm of the Year

“É de Lei!” honors the Brazilian legend and founder of Afro Samba, Baden Powell and the album was awarded as Rhythm of the Year 2015 by Manifest Galan /Sweden.

The album was recorded in Sweden and Rio de Janeiro in collaboration with the Brazilian arranger Jayme Vignoli, and also features one of Rio’s greatest singers, Marcos Sacramento.

Artist of the year at Swedish World Music Awards 2012

”A versatile artist, colorful, headstrong, audacious and personal. A performer who twists and turns on the familiar and who creates new perspectives for all of us.”
This was the jury’s statement when Miriam Aïda received the price for Artist of the year at the Swedish World Music Awards in 2012.

 

e de lei - front kopia

HURRA!!! É de Lei!  – Miriam Aïda AfroSamba Orchestra (Connective Records) vann Årets Rytm på Manifestgalan med motiveringen:

Årets Rytm

“Med strängar, harmonier, organiska slag som bryter av, höjer upp och förlänger ens andetag. Med en fantastiskt len och stark stämma som rytmiserar över pukor, klockor, flöjter och maraccas. Med drömmar som svävar över vågor på havet och som vinden mellan favelans gränder. Med detta får vinnaren Årets rytm-juryn att luta sig tillbaka och ge högsta betyg till det album som blandar jazz, bossa och AfroSamba på ett smakfullt och samtida vis. Vi höjer våra glas för svensk afrobrasiliansk musik och utbringar ett fyrfaldigt leve till Miriam Aïda AfroSamba Orchestras skiva ”É de Lei!”

 

Det har varit en fantastisk resa att göra denna skiva och jag är sååååå glad att É de Lei! ! nu ska komma ut

och få eget liv, hitta sina egna vägar och möta nya och bekanta lyssnare!
Denna vidunderliga resa har resulterat i att vi har träffat många härliga människor som vi nu kallar vänner, en resa till Rio & Salvador/Bahia, vi har fått lära oss nya saker och vi har ännu en gång bedyrat vår kärlek till den brasilianska musiken!

??????????

Miriam Aïda AfroSamba Orchestra´s  nya skiva ”É de Lei! ” är innerlighet, melankoli, kokande energi, mystik, uppsluppen glädje och en resa in i hjärtat av den afrobrasilianska musiken.

Här förenas Miriam Aïda med Vindla String Quartet, träblåsare, slagverkare och akustisk gitarr. Gruppen spelar musik av Brasiliens stora legend och AfroSambans grundare Baden Powell (1937-2000). I ett internationellt samarbete med den brasilianska arrangören Jayme Vignoli är alla arrangemang skräddarsydda för ensemblen. Jayme Vignoli är en av Brasiliens mest eftertraktade arrangörer och på É de Lei! hör du hans mästerliga arrangemang som är komplexa, mångdimensionella, färgrika och fartfyllda. Jayme Vignoli är även med och spelar cavaquinho på 3 spår.

Skivan är inspelad i Sverige och i Rio de Janeiro och Miriam bjöd in en av Rios stjärnsångare, Marcos Sacramento till studion i Santa Teresa, för att där sjunga en duett med henne på balladen Samba em Prelúdio som är på både svenska och portugisiska.

IMG_0423

Jag och Marcos Sacramento
Maj 2013 i Tenda da Raposa Studio / Santa Teresa / Rio de Janeiro

—————————————————————————————————————————————————-

Mars 2013

bild

Nu blir drömmar till verklighet!!! Miriam Aïda Trio förenas med Vindla String Quartet, två träblåsare och extra förstäkning i slagverket och Miriam Aïda AfroSamba Orchestra har börjat leva. I detta drömprojekt  spelar  vi musik av Brasiliens stora legend och AfroSambans grundare Baden Powell (1937-2000). Arrangemangen är skräddarsydda för ensemblen av vår vän Jayme Vignoli som bor i sambans huvudstad Rio de Janeiro. På turnén som vi gjorde i mars hade vi dessutom två av världens främsta Capoeiristas från Abadá Capoeira som gestaltar musiken med virituos akrobatik! Turnén var fantastisk och vi vill ge ett stort tack publiken och till Musik i Syd som presenterade oss i Växjö, Dunkers/Helsingborg, Kristianstad Konserthus, Varberg Teater, Ystad Teater och Palladium i Malmö.  Vi fick fina recensioner:-)

5/5 ***** Ystad Allehanda
“Jag fascineras av att Miriam Aïda, en skånsk gräbba, har fömåga att sjunga så typiskt brasilianskt. Både melodiskt och rytmiskt men hon sjunger inte melodier med rytmer utan de är varandras förutsättningar; melodierna och rytmerna föder varandra…Den akustiska gitarren spelar klassiskt svåra ackord och samtidigt rytmiskt. Stråkkvartetten poängterar det konstmusikaliska. Blåstonerna hamnar i jazz och annan populärmusik. Trumrytmerna bubblar afrikanskt men hur många och snabba rytmerna än blir så är de varma, mjuka som Copacabanas sammetssand.”
Kristianstadbladet
“Den kvinnan har solsken i sin röst (…) Just så ska samba sjungas.
Miriam Aïdas stämma smyger smeksamnt , låter fraserna glida skönt och självsvåldigt över kompets spetisg, hetsiga accenter.
Den geniale gitarristen Mats Andersson är i sammanhanget både en pärla och en klippa: virituos, sensibel, trygg. Han är grunden, och tillsammans med de genuint mångkunniga slagverkarna Ola Botzén och Finn Björnulfsson åstadkommer han ett helt delikat sväng…”
Kristianstad

I april ska vi göra en skivinspelning i The End Studios och efter det är det dags för trion att åka till Rio de Janeiro för att jobba vidare med plattan där. Såklart kommer vi fortsätta med Miriam Aïda Trio  – det har blivit som en drog för oss att spela på trio:-)  och vi kommer planera för ny skiva under 2013.   Sommaren som gått… TACK till alla som har kommit och lyssnat och delat tiden med oss på festivaler runt om i Sverige och TACk till alla goa festivalarrangörer som skapar magiska möten mellan publik och musik!!! Vi lyckades pricka in jazz,pop&rock och vis festivaler och vi älskar att kunna simma i alla olika vatten och sudda gränserna mellan genrer:-) Extra glada är vi att vi spelade på en av Sveriges bästa festivaler;  Peace&Love i Borlänge , på Jazzfestivalen Bangen som  direktsändes i Sveriges Radio där vi hade premiärgig med bandet Miriam Aida – AfroSamba och på visfestivalen i vackra Rättvik. —————————————————————————–

Miriam_årets_artist

I våras på Folk och Världsmusikgalan fick jag den stora äran att ta emot priset “ÅRETS ARTIST” med motiveringen: “En mångsidig artist, färgstark, egensinnig, djärv och personlig. En vinnare som vrider och vänder på det välbekanta och skapar nya perspektiv för oss alla.” Jag är fortfarande överraskad och glad över den fina utmärkelsen!!! —————————————————————————– Under 2011……. Med ett otroligt händelserikt år i ryggen med det kritikerrosade albumet Visans Väsen, medverkan i Allsång på Skansen och egna radioprogammet Miriams Jazz fortsätter  Miriam Aïda Trio sin resa i det svenska musiklandskapet. I september var trion med i SVT GoKväll och jag fortsätter höras i radion som Malmös programledare och producent för P2LiveJazz.

Allsång på Skansen  kolla in min trio på Allsången den 5 juli 2011 Miriams Jazz  jag hade en egen programserie i P2 i somras – tack till alla er som lyssnade och tack för alla glada mail!!   …………………………………………………………………………………………………………….. VISANS VÄSEN Miriam Aïda fortsätter att utforska den svenska musikskatten på skivan VISANS VÄSEN  där hon tolkar bl.a Olle Adolphson, Georg Riedel och Fred Åkerström. På Grammis och Manifestnominerade albumet Letras ao Brasil sjöng Miriam svenska visor på portugiska. Visans Väsen blir hennes första album helt på svenska. Trion smälter ner den svenska visan tillsammans med den brasilianska musiken och de drömska och romantiska melodierna får nytt liv tillsammans med de brasilianska rytmerna. I ett akustiskt ljudlandskap  med färger och rytmer från slagverk och harmoniskt intrikata gitarrarrangemang lyfts Miriam Aïdas konstnärliga sätt att berätta med sin röst. Miriam Aïda – sång Mats Andersson – klassisk akustisk gitarr Ola Bothzén – slagverk Läs intervju med Miriam här Lyssna på Visans Väsen här: …………………………………………………………………………………………………………….. A Bossa Elétricas nya album I slutet av förra året släppte A Bossa Elétrica sin andra fullängdare  – så här skriver GöteborgsPosten:

“Sångerskan Miriam Aida, jazzblåsaren Fredrik Kronkvist, slagverkarna Måns Block (från Damn!) och Ola Bothzén och de andra spelar faktiskt röven av även deras brasilianska konkurrenter genom att lyckas låta 70-talsfläskiga och 00-talstajta på samma gång.” Patrik Lindgren

Lyssna på albumet här:

Advertisements

Comments are closed.